Netwerktraining voor wetenschappers: de O van netwerken

training voor wetenschappersDat netwerken belangrijk is voor je werk in de wetenschap, is geen nieuws. Je laat daarmee namelijk jezelf, je resultaten en instituut en afdeling zien. Het levert m.a.w. zichtbaarheid, herkenning en erkenning op. Ook vergroot je jouw eigen kansen om verder en hogerop in je werk te komen. Netwerken in de wetenschap is met andere woorden cruciaal. Het vergt echter bepaalde vaardigheden en voor sommigen vereist het ook om drempels te overwinnen. Om deze redenen heeft Visible-ID de netwerktraining voor wetenschappers De O van netwerken ontwikkeld.

De O van netwerken?
Bij netwerken zijn drie O’s belangrijk: Opbouwen, Onderhouden en Oogsten. Het zijn drie essentiële vaardigheden bij het goed functioneren in het netwerken, het op de kaart zetten van de organisatie en de eigen werkzaamheden en bij het plannen van iemands eigen loopbaan. Een goed netwerk is onbetaalbaar. Het gaat erom dat mensen zorgvuldig omgaan met bestaande relaties en met nieuwe relaties. Toch zien veel professionals die werkzaam zijn in de wetenschap er tegenop. In deze netwerktraining voor wetenschappers komen al deze onderdelen aan bod, evenals de mening en tips van andere wetenschappers over netwerken.

Leerdoelen en programmaonderdelen
Deelnemers leren in de programmaonderdelen van deze training netwerken onder meer:

  • Wat andere wetenschappers zeggen over netwerken, hoe zij het aanpakken en welke tips hebben;
  • Basisvaardigheden om een netwerk op te bouwen en te onderhouden op een manier die bij hen past;
  • Dat netwerken nuttig én leuk kan zijn;
  • Wat de verschillende doelen van netwerken zijn;
  • Integer te netwerken zonder een gladde verkoper te zijn;
  • Hoe ze een netwerkgesprek kunnen beginnen op bijvoorbeeld een congres;
  • Hun gesprekstechnieken aan te scherpen zodat netwerkdoelen efficiënter behaald worden.

NB: leerdoelen worden aangescherpt na een uitgebreide behoefte-inventarisatie. 

Werkvorm
De netwerktraining voor wetenschappers is gericht op veel oefenen en weinig theorie. Hierdoor is de training zeer dynamisch, leerzaam, luchtig en praktijkgericht. Deelnemers oefenen met elkaar en met een of meer trainingsacteurs. Bij 10-12 deelnemers kan iedere deelnemer met de acteur oefenen. De training is vanwege de hoge dynamiek echter ook geschikt voor grotere groepen. Deelnemers krijgen van te voren een intakeformulier. Aan de hand hiervan zorgt Visible-ID voor op maat gemaakte oefeningen.

Tijdsduur en tijdsinvestering
De duur van de training Netwerken is 2 dagen (4 dagdelen van ieder 3-4 uur). Tussen de eerste en tweede dag zit genoeg tijd om wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Langere trainingen zijn mogelijk net zoals een basisworkshop van een dagdeel. Ook is het mogelijk om een individueel trainings- en coachingstraject ‘netwerken’ te volgen bij Visible-ID.

Niveau
De training De O van netwerken is geschikt voor wetenschappers van promovendus tot en met hoogleraar.

De trainers
De training wordt gegeven door Ronald Jas van Twiga Communicatie en Wouter Christiaens (Visible-ID). Beiden hebben jarenlange ervaring in het trainen van wetenschappers. Ronald is de trainer, Wouter de trainingsacteur. Voor een intensieve variant kunnen meerdere trainers en trainingsacteurs ingeschakeld worden. Ook is individuele coaching mogelijk.