Vrouw in de Lift: carrière training en coaching speciaal voor vrouwen in de wetenschap

Met het label Vrouw in de Lift voor vrouwelijke wetenschappers van Visible-ID helpen we je om jezelf zichtbaarder te maken en om keuzes te maken waar je volledig achterstaat zodat je met plezier het werk doet dat je het allerliefste doet: wetenschap bedrijven. Vrouw in de Lift: coaching en training voor vrouwen in de wetenschap.

Training en coaching, speciaal voor vrouwelijke wetenschappers? Is dat nou nodig? Het percentage vrouwelijke hoogleraren is immers voor het eerst boven de 20% gestegen! (Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2018, Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren). Rozengeur en maneschijn dus? Verre van dat! Met één op de vijf hoogleraren vrouw, is er namelijk nog altijd sprake van een grote oververtegenwoordiging van mannen in de hoogste echelons van de wetenschap en zal het nog tot 2048 duren voordat er evenredigheid zal zijn bereikt, zo liet het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) berekenen.  En hoewel het aandeel vrouwelijke wetenschappers (female scientists) in bijna alle functies toeneemt, is het nog steeds zo dat het percentage vrouwen afneemt bij elke stap op wetenschappelijke carrièreladder. De positieve verandering is met andere woorden te beschouwen als een startschot en zeker niet als een gewonnen race, aldus het LNVH.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt daarnaast dat zelfs anno nu vrouwen in hun werk worden geconfronteerd met andere verwachtingen dan hun mannelijke collega’s. Zo komen zij komen vaak terecht in een zgn. double bind: vrouwen worden gezien als óf te bescheiden óf te dominant. Als je je als vrouw in je werk assertief en zelfverzekerd opstelt, dan word je weliswaar als gekwalificeerd beschouwd, maar ook als onaardig en onaantrekkelijk. Gedraag je je echter sympathiek en bescheiden, dan word je wel aardig en aantrekkelijk gevonden, maar loop je het risico dat je niet als gekwalificeerd wordt gezien (oa. A. Sools e.a. 2007, J.E. Phelan & L. Rudman 2010, M. van den Brink 2011, L. Rudman, C. Moss-Racusin, J.E. Phelan, S. Nauts 2012). Dat is dus wel een hele smalle evenwichtsbalk waarop je moet balanceren!

Een cultuurverandering is met andere woorden hard nodig in de wetenschappelijke wereld. Daarnaast zijn er dingen die je zelf kunt doen om je staande te houden in dit mannenbolwerk en om je wetenschappelijke loopbaan een boost te geven. Daarvoor is er het label Vrouw in de Lift (Women Moving Up) van Visible-iD.

Met het label Vrouw in de Lift helpen we je om jezelf zichtbaarder te maken en om keuzes te maken waar je volledig achterstaat zodat je met plezier het werk doet dat je het allerliefste doet: wetenschap bedrijven. Vrouw in de Lift: coaching en training voor vrouwen in de wetenschap.

Bijvoorbeeld:

  • Heb je moeite om jezelf zichtbaar te maken?
  • Vrees je dat je anderen tekort doet of dat je onaardig gevonden wordt als je voor jezelf kiest?
  • Stel je jezelf bescheiden op of vinden mensen jou juist een queen bee?
  • Weet je niet goed of de wetenschap de juiste omgeving voor je is?

Doodzonde! Je doet jezelf daarmee namelijk enorm tekort en daar is het leven niet voor bedoeld. Met de juiste vaardigheden is het mogelijk om dat werk te doen dat je het allerliefste doet en waar je goed in bent en om erachter te komen wat je daadwerkelijk wilt. En dat zonder arrogant te worden, zonder anderen te kort te doen en zonder een ‘imitatie man’ te worden.

Ik begeleid door heel Nederland vrouwelijke wetenschappers zoals jij d.m.v. trajecten en programma’s met coaching, loopbaancoaching, communicatietraining en intervisie. Coaching en training voor vrouwen in de wetenschap, voor vrouwen in de lift dus.

Aanbevolen trainingen

Heel concreet levert jou dit het volgende op:

  • Je maakt zelf in je professionele leven zichtbaar en je profileert jezelf zonder arrogant over te komen;
  • Je maakt keuzes in je werk- en privéleven en je houdt of krijgt daarin een goede balans;
  • Je geeft je grenzen aan en zegt nee in je werk zodat jouw werk zich niet meer opstapelt;
  • Je weet je staande te houden in het mannenbolwerk van de wetenschap en je geeft je wetenschappelijke carrière een boost.

Met Vrouw In De Lift help ik vrouwen in de wetenschap zoals jij jou om plezier in je werk te hebben, te krijgen én te houden, keuzes te maken en daar te komen in je werk waar jij wilt. Dat doe ik wetenschappelijk verantwoord, oplossingsgericht, relativerend én met humor. En ben je nou benieuwd waarom jij nou juist mij – ik ben immers een man – moet inschakelen? Vrouwen vinden mijn stijl prettig omdat ik niet macho ben, omdat ik afstand kan houden en nemen en tegelijkertijd genoeg empathie ervaar zonder in een verzorgende rol te schieten. Ik denk niet graag in vaste rolpatronen.

Nieuwsgierig geworden? Ik nodig je van harte uit om verder te kijken op deze site en om contact op te nemen voor meer informatie en een persoonlijke kennismaking. Dat kan via info@visible-id.com of bel snel 024 844 88 99. Al onze trainingen en andere diensten zijn er ook in een Vrouw-in-de-Lift-versie.

Wouter Christiaens

Aanbevolen trainingen

Al onze trainingen